Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svijet šuti o genocidu nad muslimanima u Arakanu

Preuzmite sliku

Habib Rahman, jedan od autora knjige koja govori o situaciji u Mijanmaru, izjavio je da je u Arakanu počinjen “tihi” genocid.

Tvrdi da u Arakanu, koji je u izolaciji od cijelog svijeta, postoje 42 logora i da nikome nije dozvoljeno da ih vidi i dođe do njih.

Rahman, koji je porijeklom iz Arakana, navodi da je ubijanje muslimana na tom području počelo sa vladinim naoružavanjem budista. Ističe da je samo od 25. augusta do danas na području Rathedaunga ubijeno oko 500 arakanskih muslimana.

“U oko 20 naselja na području Rathedaunga, Maungdawa i Buithdaunga počinjen je masakr”, pojasnio je Rahman.

Kako je kazao, sa napadima budista počeli su i napadi sigurnosnih snaga. Rahman je rekao da su čak i tenkovima prelazili preko muslimana koji su bježali iz svojih kuća.

Pretpostavlja se, naglasio je, da su ovi događaji pogodili oko 60.000 osoba. Samo oko 10.000 od tog broja uspjelo je pobjeći do granice sa Bangladešom.

“Većina se još skriva u šumama u blizini svojih kuća, jer oni koji pokušavaju promijeniti lokaciju bivaju nađeni i ubijeni”, izjavio je Rahman.

Međutim, on podsjeća da su napadi na arakanske muslimane počeli u junu 2012. godine.

“Ovo je ‘tihi’ genocid. Arakanski narod hapse sistematski i većina je u logorima više od pet godina. U Arakanu postoje 42 koncentraciona logora koja su izolovana od svijeta. Tamo nema posjeta. Nije dozvoljeno da ljudi odlaze tamo”, poručio je Rahman. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,