Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svi su mislili da je meteor: Ruska raketa “Soyuz-2” osvijetlila nebo iznad Melbourna

Preuzmite sliku

Sinoć, neobičan prizor na nebu iznad Victorije u Australiji izazvao je niz spekulacija i interesovanje svih ljubitelja astronomije.

Sporo krećuća svijetleća lopta prošla je kroz nebo oko ponoći, praćena zagonetnim bljeskovima i glasnim zvukom. Među ljudima su brzo počele kružiti priče o mogućim uzrocima ovog neobičnog fenomena.

Mnogi su brzo pomislili da bi to mogao biti meteor koji je blizu udario u Zemljinu atmosferu, ili možda svemirska kometa koja je prošla blizu našeg planeta. Drugi su, pak, sugerisali da bi to mogao biti svemirski otpad, ostaci nekog satelita ili svemirske letjelice.

Međutim, kako je dan odmicao, sve se počelo razjašnjavati. Australijska svemirska agencija podijelila je sa javnošću informaciju koja objašnjava misteriozni događaj. Prema njihovim istraživanjima i analizama, objekat koji je prošle noći prošao kroz nebo jeste ostatak ruske rakete Soyuz-2.

Soyuz-2 je raketa koja se koristi za lansiranje satelita i svemirskih letjelica u orbitu. Očigledno je da je ovaj put neka od ranijih misija završila, a ostatak rakete ponovno je ušao u Zemljinu atmosferu. I dok je to možda rješenje zagonetnog fenomena, također otvara pitanje o upravljanju svemirskim otpadom.

Svemirski otpad je postao sve veći problem u posljednjim decenijama, kako se povećava broj satelita i svemirskih misija.

Ostaci raketa i letjelica koji ostaju u orbiti oko Zemlje mogu predstavljati opasnost za nove misije i povećati rizik od sudara u svemiru. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje