Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sud u Hagu počinje raspravu nakon okončanja saslušanja o tužbi za genocid protiv Izraela

Preuzmite sliku

Međunarodni sud pravde (ICJ) u petak je saopćio da će započeti vijećanje nakon što je zaključio dvodnevnu raspravu o slučaju Južnoafričke Republike koji je optužio Izrael da je počinio genocid nad Palestincima u Gazi, javlja Anadolu.

“Javne rasprave o zahtjevu za uvođenje privremenih mjera koje je podnijela Južnoafrička Republika u predmetu primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida u Pojasu Gaze (Južnoafrička Republika protiv Izraela) završene su danas”, navodi se u saopćenju.

“Sud će sada započeti raspravu. Odluka Suda će biti donesena na javnoj sjednici, čiji će datum biti blagovremeno objavljen”, dodao je najviši sud Ujedinjenih naroda (UN).

Sud u Hagu saslušao je argumente Južnoafričke Republike u četvrtak, dok je Izrael branio svoje postupke u petak, čime je završeno dvodnevno ročište.

Prvog dana ročišta izneseni su zahtjevi za mjerama predostrožnosti za zaustavljanje napada, a na ročištu u petak branila se izraelska delegacija.

Na saslušanju, advokati koji zastupaju južnoafričku stranu optužili su Izrael da su njegove svjesne akcije protiv Palestinaca u Gazi dokazale njegovu genocidnu namjeru.

Pravni savjetnik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Tal Becker iznio je uvodne riječi za Izrael. Između ostalog, kazao je kako su izraelske akcije u Gazi čin samoodbrane nakon Hamasovog napada 7. oktobra.

U tužbi Južnoafričke Republike, pokrenute u decembru, navodi se da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine. Sudu je predat dokument od 84 stranice u kojem su detaljno opisana zlodjela za koja se navodi da predstavljaju genocid u Pojasu Gaze.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje