Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjak objasnio: Bomba bačena na bolnicu u Gazi sadrži oko 20 posto više energije od TNT-a

Preuzmite sliku

Velika je vjerovatnoća da je napad koji je Izrael izveo na bolnicu Al-Ahli Baptist Hospital u Gazi izveden navođenom bombom MK-84, javlja Anadolu.

Stručnjak za odbrambene tehnologije Arif Emre Orun dopisniku Anadolu dao je procjenu o bombi na osnovu tehničkih podataka i snimaka.

Orun, koji se inače bavi inženjeringom sistema protivvazdušne odbrane, rekao je da su izraelski napadi na Gazu imali za cilj potpuno uništenje, a ne direktnu operaciju te da su iz tog razloga izabrane bombe serije MK-84.

“Postoje mnoge indicije da su korištene fosforne bombe. Osim toga, procjenjuje se da su korištene i bombe stare generacije”, rekao je.

Istakao je da u Gazi ne postoje sistemi protuzračne odbrane koji pripadaju Hamasu.

Pokušaj dezinformacija

Orun je dodao da se Izrael uglavnom fokusira na municiju serije MK zbog njene destruktivne ratne taktike.

“Na izraelskoj strani postoji pokušaj dezinformacije da je Hamas izveo napad, ali kada se napravi tehnička analiza jačine eksplozije, jasno je da se ovo ne može izvesti tehnologijom koju posjeduje Hamas. Budući da se rakete koje je razvio Hamas ispaljuju sa zemlje, većina njih se sastoji od raketnih motora na čvrsto gorivo”, kazao je ovaj ekspert.

Naglasio je da činjenica da je masakr izvršen tokom mraka i da je snimak eksplozije zabilježen tek nakon pada bombe ne omogućava precizne informacije o samoj vrsti municije.

“S obzirom na opću ratnu taktiku i tehničke podatke, možemo kazati da je u napadu korištena bomba MK-84”, rekao je.

Tehničke karakteristike bombe

Orun je potom pojasnio tehničke karakteristike bombe.

PBXN-109 ili tritonal se koristi kao eksploziv u municiji tipa MK-84. Specifična masa tritonala sadrži oko 15-20 posto više energije od TNT-a. Kada uzmemo u obzir i opremu za navođenje, ukupna težina municije se približava toni. S obzirom na vrstu eksploziva koji sadrži i njegov energetski kapacitet, može imati smrtonosno dejstvo u području prečnika 200 do 250 metara. Čak i ako se eksplozija dogodi unutar zgrade, šteta je vrlo ozbiljna zbog efekta pritiska. Zbog efekta čestica, osim što ima smrtonosni efekat na otvorenim površinama prečnika od oko 350 metara, efekti udara i fragmenata koji mogu uzrokovati ozbiljne povrede mogu se vidjeti i do oko 750 metara od mjesta eksplozije”, kazao je ovaj stručnjak.

Više od 500 ljudi ubijeno je u utorak u izraelskom vazdušnom napadu na bolnicu Al-Ahli Baptist Hospital, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja. Izrael je, međutim, negirao odgovornost za vazdušni napad.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,