Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un tri sedmice se nije pojavljivao u javnosti?

Preuzmite sliku

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u posljednja dva mjeseca je neuobičajeno malo pojavljivao u javnosti, a posljednje tri sedmice državni mediji nisu uopće izvještavali o njegovom prisustvu na javnim događajima, kažu analitičari.

Sjeverna Koreja tvrdi da nema potvrđenih slučajeva koronavirusa, a o zdravstvenom stanju Kima se učestalo nagađa nakon što je prošlog mjeseca propustio ključnu nacionalnu godišnjicu.

Kim se javno pojavio ukupno četiri puta u aprilu i maju, u usporedbi s 27 puta u istom razdoblju prošle godine.

Od dolaska na vlast 2011. godine, prethodni najmanji broj javnih pojavljivanja koje je Kim imao tokom aprila i maja bio je 2017. kada se pojavio 21 puta, izjavio je Chad O'Carroll, izvršni direktor Korea Risk Group, organizacije sa sjedištem u Seulu, koja prati Sjevernu Koreju.

“To nije normalno”, rekao je u postu na Twitteru ove sedmice, prenosi Reuters.

Kao vođa s gotovo apsolutnom moći nad 25,5 miliona stanovnika Sjeverne Koreje i pristupom sve većem arsenalu nuklearnog oružja, Kimovo zdravlje i boravište je pod pažnjom međunarodne zajednice zbog bilo kakvih znakova nestabilnosti.

Južnokorejski zvaničnici smatraju da je predostrožnost zbog koronavirusa vjerovatni razlog za ograničeno pojavljivanje Kima u javnosti.

Neimenovani, zvanični izvor Reutersa u Seoulu kaže da Kim vjerovatno rukovodi zemljom iz svoje omiljene vile u Wonsanu, na obali.

Sjevernokorejski čelnik se možda usredotočio na neke od domaćih ekonomskih i političkih ciljeva koje je zacrtao prije nego što je počela koronavirusna kriza, rekla je Rachel Minyoung Lee, bivša sjevernokorejska obavještajna analitičarka američke vlade.

U petak se navršavaju tri sedmice otkako su državni mediji posljednji put objavili slike Kima kako sudjeluje u javnom događaju.

Južnokorejska obavještajna agencija tvrdi da je Kim podvrgnut operaciji gležnja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje