Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sjeverna Koreja zaprijetila: Ometanje njezinih satelita predstavljalo bi objavu rata

Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja je u subotu priopćila da će svako ometanje satelitskih operacija smatrati objavom rata te će mobilizirati odvraćanje od rata u slučaju da napad na njezinu stratešku imovinu bude neizbježan.

Pjongjang bi odgovorio na uplitanje SAD-a uništenjem održivosti američkih špijunskih satelita, izvijestio je državni medij KCNA, pozivajući se na izjavu glasnogovornika ministarstva obrane Sjeverne Koreje.

“U slučaju da SAD pokuša narušiti legitimni teritorij suverene države nezakonito i nepravedno naoružavanjem najnovijim tehnologijama, DNRK će razmotriti poduzimanje odgovornih mjera za samoobranu kako bi potkopala ili uništila održivost američkih špijunskih satelita”, navodi se u izjavi.

DPRK su inicijali službenog naziva Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja.

Sjeverna Koreja kaže da je 21. novembra uspješno lansirala svoj prvi vojni špijunski satelit, prenoseći fotografije vojnih postrojenja u kopnenom dijelu SAD-a, Japanu i američkom teritoriju Guam.

Upitan ima li Washington mogućnost prekinuti izviđačke operacije sjevernokorejskog satelita, glasnogovornik američkog svemirskog zapovjedništva rekao je da SAD može uskratiti svemirske sposobnosti protivniku korištenjem različitih sredstava, prema američkoj radioteleviziji RFA.

Kasnije u subotu, sjevernokorejski državni mediji objavili su komentar sjevernokorejskog analitičara za međunarodne odnose, koji tvrdi da bi se “Sjedinjene Države s najviše satelita na svijetu” trebale suočiti s Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda ako se slanje satelita smatra zločinom.

“Ako izbije neki nepredvidivi sukob u regiji sjeveroistočne Azije koja okružuje Korejski poluotok, Sjedinjene Države bile bi u potpunosti odgovorne za takvu katastrofu”, stoji u komentaru. Koreja je također okrivila Sjedinjene Države za zajedničke vojne vježbe s Japanom i Južnom Korejom, kao i za izlaganje svojih nosača zrakoplova na nuklearni pogon.

Sjedinjene Države u četvrtak su uvele Sjevernoj Koreji nove sankcije nakon lansiranja, a Južna Koreja je u petak stavila na crnu listu 11 Sjevernokorejaca zbog umiješanosti u razvoj satelita i balističkih raketa te im zabranila financijske transakcije, prenosi Jutarnji 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje