Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sjeverna Koreja ispalila raketu s ciljem ‘utjerivanja straha’

Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja je u petak saopćila da je ispalila interkontinentalnu balističku raketu kako bi “utjerala strah u neprijatelje” pošto su se Južna Koreja i Japan dogovorili na samitu da blisko sarađuju na regionalnoj sigurnosti sa Sjedinjenim Državama i organizovali vojne vježbe širom regiona.

Projektil lansiran u četvrtak sa glavnog aerodroma u Sjevernoj Koreji dok su se lider Kim Jong Un i njegova kćerka smiješili izdaleka, zasjenio je samit održan nekoliko sati kasnije između južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeol-a i japanskog premijera Fumija Kishide.

Sastanak u Tokiju djelimično je imao za cilj obnovu sigurnosnih veza između često otuđenih američkih saveznika suočenih sa sjevernokorejskim nuklearnim prijetnjama.

Sa četiri prikaza projektila u otprilike sedmicu, Sjeverna Koreja je pojačala svoj odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe koje su najveće te vrste u posljednjih nekoliko godina.

Bidenova administracija želi bolje veze Južne Koreje i Japana, koje su opadale zbog historijskih pitanja posljednjih godina, jer se zalaže za jačanje svoje mreže saveza u Aziji kako bi se suprotstavila sjevernokorejskoj nuklearnoj prijetnji i rastućem utjecaju Kine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje