Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sigurnostna uzbuna u SAD-u: Republikanci sumnjaju da Rusi postavljaju nuklearno oružje u svemir

Preuzmite sliku

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće rekao je u srijedu da je već zakazao tajni sastanak s vodstvom Kongresa prije nego što je republikanac iz Predstavničkog doma zatražio da predsjednik Biden skine oznaku tajnosti sa svih informacija koje se odnose na ozbiljnu prijetnju sigurnosti.

Dva izvora upoznata s raspravama na Capitol Hillu rekla su da obavještajni podaci imaju veze s Rusima koji žele poslati nuklearno oružje u svemir. Ne radi se o bacanju nuklearnog oružja na Zemlju, već o mogućem korištenju protiv satelita.

“To je vrlo zabrinjavajuće i vrlo osjetljivo”, rekao je jedan izvor, koji je to nazvao “velikom stvari”.

Iako se nisu direktno bavili temom, više članova Kongresa opisalo je problem kao ozbiljan, ali ništa što bi trebalo izazvati uzbunu javnosti, piše ABC News.

Jakea Sullivana, savjetnika za nacionalnu sigurnost, novinari su nekoliko puta pritisnuli na brifingu u Bijeloj kući o zahtjevu republikanaca, ali je odbio konkretno reći hoće li se na sastanku u četvrtak raspravljati o toj prijetnji.

Također je odbio pružiti dodatne pojedinosti o tome osim što je rekao da, općenito, “Amerikanci razumiju da postoji niz prijetnji i izazova u svijetu s kojima se svakodnevno susrećemo”, kao što je terorizam.

“Uvjeren sam da će predsjednik Biden, odlukama koje donosi, osigurati sigurnost američkog naroda”, rekao je Sullivan.

Ranije u srijedu, zastupnik Mike Turner, predsjednik obavještajnog odbora Predstavničkog doma, rekao je u izjavi da je njegov odbor “stavio na raspolaganje svim članovima Kongresa informacije koje se tiču ozbiljne prijetnje nacionalnoj sigurnosti”.

“Tražim da predsjednik Biden skine oznaku tajnosti sa svih informacija koje se odnose na ovu prijetnju kako bi Kongres, administracija i naši saveznici mogli otvoreno razgovarati o radnjama potrebnim za odgovor na ovu prijetnju”, rekao je Turner, republikanac iz Ohija.

Pismo koje su članovima Kongresa poslala dva glavna zastupnika u Odboru za obavještajna pitanja Predstavničkog doma, a koje je dobio ABC News, ukazuje na to da je prijetnja povezana s destabilizirajućom stranom vojnom sposobnošću koju bi trebali znati svi kreatori kongresne politike.

Turner, predsjednik obavještajne službe, rekao je da informacije o tom pitanju stavlja na raspolaganje na sigurnom mjestu svim članovima Zastupničkog doma u skladu s pravilima Doma.

Sullivan je na brifingu u Bijeloj kući u srijedu rekao da se planira sastati sa zastupnicima.

Tako “da sam pomalo iznenađen što je kongresmen Turner danas izašao s informacijama”, rekao je, naglasivši da se veseli sastanku u četvrtak.

Također je rekao da je Bijela kuća “otišla dalje i na kreativnije, više strateški načine bavila se deklasificiranjem obavještajnih podataka u nacionalnom interesu Sjedinjenih Američkih Država nego bilo koja administracija u povijesti. Tako da definitivno nećete pronaći nespremnost da se učini”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,