Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Saudijska Arabija smanjuje proizvodnju nafte da bi povećala cijenu

Preuzmite sliku

Saudijska Arabija, jedna od najznačajnijih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), odlučila je danas da dodatno smanji svoju proizvodnju nafte kako bi se povećala cijena tog energenta.

Dobrovoljno smanjenje od oko milion barela dnevno primjenjivat će se od jula i može biti produženo, rekao je saudijski ministar energetike princ Abdelaziz bin Salman na konferenciji za novinare nakon sastanka u Beču 13 članica OPEC-a i deset saveznika na čelu s Rusijom.

Pored toga, smanjenje od ukupno 1,6 miliona barela dnevno koje je početkom maja dogovorilo devet zemalja, među kojima Rusija i Saudijska Arabija, bit će produženo do kraja 2024, rekao je novinarima potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Odluka Rijada uslijedila je nakon pada cijena nafte posljednjih mjeseci.

Referentnom naftom Brent trenutno se trguje po cijeni od 76 dolara po barelu, dok njen američki ekvivalent WTI vrijedi 71 dolar. To je daleko od maksimuma zabilježenog u martu 2022. na početku sukoba u Ukrajini, kada je cijena bila 140 dolara.

Naznake neslaganja između Rijada i Moskve zaprijetile su da poremete sastanak, ali je OPEC+ ipak zauzeo jedinstven front, zadržavajući isti kurs.

Rusija nije bila za smanjenje proizvodnje nafte da bi cijena bila povećana, pošto nema koristi od tog povećanja usljed sankcija zapadnih zemalja.

Zbog sankcija, ruska nafta može da se prodaje samo po cijeni do 60 dolara ili manje.

S druge strane, Saudijskoj Arabiji su potrebne veće cijene da bi uravnotežila svoj budžet. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje