Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Saudijska Arabija privodi kritičare režima, intelektualce, poduzetnike

Preuzmite sliku

Saudijska Arabija uhapsila je najmanje osam ljudi, uglavnom intelektualaca i pisaca, saopštila su dva izvora, uključujući saudijsku grupu za ljudska prava sa sjedištem u Londonu ALQST, usred dvogodišnje borbe protiv slobodnog izražavanja u Kraljevini.

Prošle sedmice su ih premjestili iz svojih domova u glavnom gradu Rijadu i lučkom gradu na Crvenom moru Džede, ali policija nije dala puno detalja, rekao je jedan od izvora.

Ured za komunikaciju saudijske vlade nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom, javio je Reuters.

Rijad negira da ima političke zatvorenike, ali visoki zvaničnici su rekli da je praćenje aktivista i potencijalno njihovo privođenje potrebno za održavanje socijalne stabilnosti.

Privedeni nisu isključivo aktivisti, rekao je izvor. Neki su intelektualci koji su objavljivali članke ili se pojavljivali na televiziji, dok su drugi poduzetnici.

U vrijeme kada Rijad treba da preuzme dužnost predsjednika Grupe 20 država, Saudijska Arabija se bori protiv snažnih međunarodnih kritika zbog ljudskih prava, uključujući prošlogodišnje ubistvo novinara Jamala Khashoggija, haopšenje aktivista za ženska prava i razorni rat u Jemenu.

Čak i dok je prestolonasljednik Mohammed bin Salman posezao za ekonomskom i socijalnom otvorenošću u tradicionalno zatvorenoj zemlji, vlasti su privodile kritičare, a nekim bi mogli biti osuđeni i na smrtne kazne. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje