Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Saudijska Arabija pokrenula vojnu akciju protiv Husija u Jemenu

Preuzmite sliku

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom započela je u subotu sa zračnim napadima na jemenski glavni grad Sanu i lučki grad Hodeidah, s namjerom da zaustavi napade na svoja naftna postrojenja koje su pokrenuli pobunjenički Husi, izvijestili su saudijski mediji.

Pokret Husi povezan je s Iranom i kontrolira veći dio sjevernog Jemena, uključujući i glavni grad Sanu, a koalicija tvrdi da vojnom akcijom želi “zaštititi globalne izvore energije”.

Koalicija je ranije saopćila da je presrela i uništila dva drona iznad Jemena koji su bili lansirani prema saudijskim naftnim postrojenjima u Hodeidahu na Crvenom moru te je pozvala civile da ne borave u blizini bilo kojeg naftnog nalazišta ili postrojenja u tom gradu.

Napadi Husa

Husi su u petak objavili da su započeli napade na saudijske energetske objekte a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom navela je da je pogođeno postrojenje za distribuciju naftnih derivata naftnog diva Aramco u Jeddahu. Došlo je do požara u dva spremnika, ali bez žrtava.

Lokalna televizija povezana s Hutima izvijestila je da su koalicijski ratni avioni pokrenuli napade na grad Hodeidah i da letovi još uvijek traju, dok su stanovnici rekli za Reuters da su napadi u blizini luke Hodeidah.

Objavljeno je i da su napadnuti luka Salif, elektroenergetska korporacija te naftna postrojenja u Hodeidahu.

Stanovnici glavnog jemenskog grada Sane kazali su da je bombardovana upravna zgrada naftne kompanije Safer na jugu grada.

Sazivanje vanredne sjednice

Saudijska Arabija traži održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi se osudili napadi jemenskog oružanog pokreta Ansar Alah, poznat kao Husi.

“U svojoj poruci Vijeću, misija Saudijske Arabije pri UN-u ukazuje na činjenicu da napade na Kraljevinu izvode Husi uz podršku Irana“, navodi se u saopštenju.

“Zadržavamo pravo da preduzmemo sve mjere za odbranu naše teritorije i pozivamo Vijeće sigurnosti UN-a da sazove sastanak kako bi osudio napade“, precizirano je u dokumentu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,