Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Saudijska Arabija dobila prvu trgovinu sa alkoholom nakon 70 godina: Evo ko će ga moći piti

Preuzmite sliku

Ovo je veliki iskorak za veoma konzervativnu Saudijsku Arabiju, jednu od nekoliko zemalja svijeta koje svojim građanima zabranjuju konzumaciju alkohol.

U srijedu je u Saudijskoj Arabiji otvoren prvi trgovina u kojem se toči alkohol u zadnjih 70 godina. Tako će dobiti priliku diplomate i oni koji nisu muslimani da po prvi put kupe alkohol u toj zemlji.

Ovo je veliki iskorak za veoma konzervativnu Saudijsku Arabiju, jednu od nekoliko zemalja svijeta koje svojim građanima zabranjuju konzumaciju alkohola.

Trgovina se nalazi u diplomatskoj četvrti glavnog grada Rijada, a njegovo otvaranje odraz je napora princa Mohammeda bin Salmana da kraljevstvo učini popularnijom poslovnom i turističkom destinacijom, piše Associated Press.

Trgovina je otvorena samo za diplomate koji nisu muslimani, a kako bi kupili vino, pivo ili žestice, oni moraju pokazati svoje diplomatske identifikacijske dokumente.

Dalje, nikom mlađem od 21 godine neće biti dopušten ulazak u trgovinu i “potrebna je odgovarajuća odjeća” za cijelo vrijeme boravka u njoj.

Kupci će biti ograničeni na 240 “bodova” alkohola mjesečno. Jedna litra žestice vrijedit će šest bodova, litra vina tri boda, a litra piva jedan bod. Također nema sugestija da će se klijentela proširiti na obične strance u kraljevstvu bez diplomatskih privilegija, koji službeno nemaju pristup alkoholu. Iako će alkohol postati dio života Rijada, bilo bi mudro da oni koji piju vode računa o tome gdje piju i kako će se nakon toga ponašati.

Prema važećem saudijskom zakonu, kazne za konzumaciju ili posjedovanje alkohola mogu uključivati novčane kazne, zatvorsku kaznu, javno bičevanje i deportaciju za neovlaštene strance.

Nije jedina zemlja

Trgovina ne poništava zabranu konzumacije alkohola koja je u zemlji na snazi od 50-ih godina prošlog stoljeća.

Saudijska Arabija nije jedina zemlja koja brani prodaju alkohola. Kuvajt je 1965. zabranio prodaju i kupovinu svih alkoholnih pića unutar svojih granica. Iako je taj potez na početku izazvao smrt ili hospitalizaciju stotina stanovnika te zemlje koji su umjesto alkohola, izvještava Time, pokušali piti parfem ili alkohol za dezinfekciju, zakon je još uvijek na snazi.

Nekoliko zemalja brani muslimanima ispijanje alkohola iz vjerskih razloga, no isti zakoni se ne odnose na građane koji nisu muslimani: U Pakistanu, Omanu i Kataru, alkohol se uglavnom poslužuje u licenciranim restoranima i hotelima nemuslimanima koji imaju dozvolu, a u nekim slučajevima oni mogu kupovati alkohol i u specijaliziranim trgovinama.

U Somaliji i Brunejima konzumacija alkohola u javnom prostoru zabranjena je za sve, iako nemuslimani i strani posjetitelji teoretski smiju piti u privatnim prostorima – Somalija je 2021. utrostručila svoje kazne za kršenje zakona vezanih za konzumaciju alkohola.

U nekim drugim zemljama, poput Libije, Bangladeša i Irana, alkohol jest ilegalan, no krijumčarenje, proizvodnja u kućnoj radinosti i ilegalna prodaja navodno su česta pojava.

Totalna zabrana

Sudan je do 2020. imao totalnu zabranu alkohola, no te godine zemlja je dopustila konzumaciju alkohola za nemuslimane, ali samo kad nisu u prisustvu ljudi islamske vjeroispovjesti.

Otvaranje trgovine u Saudijskoj Arabiji posljednji je potez saudijskih dužnosnika koji žele modernizirati imidž zemlje. Prijestolonasljednik (i premijer) Mohammed bin Salman želi povećati turizam i biznis u sklopu svoje inicijative Vision 2030 za diverzifikaciju ekonomije.

Osnivač i prvi monarh Saudijske Arabije, kralj Abdulaziz (na Zapadu poznat kao Ibn Saud), uveo je zabranu alkohola u zemlji 1951. godine nakon što je njegov sin pod djelovanjem alkohola ubio Britanca i vicekonzula Srila Usmana na jednoj zabavi.

Princ Mišari osuđen je za ubojstvo, a umro je 2000. godine. U Saudijskoj Arabiji, kao i u većini drugih zemalja koje reguliraju konzumaciju alkoholnih pića, većinu populacije čine muslimani koji apstiniraju od alkohola.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje