Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sadam Husein je znao dvije stvari o meni za 30 sekundi, kaže agent FBI-a

Preuzmite sliku

Bivši agent FBI-ja George Piro, koji je ispitivao bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina, rekao je da je u prvih 30 sekundi njihovog razgovora tokom ispitivanja Sadam znao dvije stvari o njemu.

“Kada sam prvi put sreo Sadama, u prvih 30 sekundi, znao je dvije stvari o meni. Rekao sam mu da se zovem George Piro i da sam ja zadužen za ispitivanje, a on je odmah rekao: “Vi ste Libanonac”. Rekao sam mu da su moji roditelji Libanci, a onda je dodao “ti si hrišćanin”.

Pitao sam ga da li mu je to problem, rekao je apsolutno ne, jer voli libanski narod. Pomislio sam “odlično, dobro ćemo se slagati”, rekao je Piro za CNN. Piro je ispitivao Sadama sedam mjeseci nakon što su ga američke snage uhvatile 13. decembra dok se skrivao u sjevernom Iraku, a sve nakon što je američka vojska izvršila invaziju na zemlju u martu 2003., tvrdeći da Bagdad ima oružje za masovno uništenje i uništenje i da sarađuje s Al Kaidom.

“Sadam mi je rekao da ne voli Osamu bin Ladena i da ne vjeruje u ideologiju Al-Kaide jer je htjela stvoriti islamsku državu u cijelom arapskom svijetu. Nije imao namjeru da preda vlast i da se osloni na nešto drugo. Znao je da se našali na račun Bin Ladena, rekavši “ne možete baš vjerovati osobi s takvom bradom”, dodao je Piro, koji piše knjigu o razgovorima sa Sadamom Huseinom.

Rekao je da je dobio odobrenje od Federalnog istražnog biroa da napiše knjigu, a njegov cilj je da čitateljima iz prve ruke pruži utisak o tome kako je bilo sjediti u sobi za ispitivanje s Husseinom, o izazovima i ” šahovskoj partiji“ koju su igrali.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,