Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD zabranjuje letove za Kubu

Preuzmite sliku

Američka administracija zabranit će od decembra sve letove za Kubu, osim za Havanu, što je posljednji korak koji će smanjiti efekte napora bivšeg predsjednika Baracka Obame za poboljšanje odnosa između dvije zemlje.

Pristalice ovog poteza navode da će on smanjiti priliv novca kubanskoj vladi, čime će, navodno, biti smanjena represija nad Kubancima i podrška venecuelanskom predsjedniku Nicolasu Maduru, kojeg SAD želi zbaciti.

Protivnici zabrane letenja smatraju da će to samo otežati Amerikancima kubanskog porijekla posjete porodicama koje žive izvan glavnog grada, a da utjecaj na vladu u Havani neće biti veliki.

Novom odlukom zabranjuju se letovi kompanija American Airlines i JetBlue za Santa Claru, u centralnom dijelu Kube, te istočne gradove Holguin, Camaguey, kao i za ljetovalište Varadero i grad Santiago, na istoku zemlje.

‘Spriječiti režim da profitira’

“Ovaj potez će spriječiti Kastrov režim da profitira od američkog zračnog saobraćaja i da koristi prihod da bi provodio represiju nad kubanskim narodom”, napisao je američki državni sekretar Mike Pompeo na Twitteru.

Raul Castro se prošle godine povukao sa mjesta predsjednika, ali je ostao lider Komunističke partije Kube.

Drugi navodni razlog za zabranu letova je da se spriječe turističke posjete Amerikanaca Kubi, koje su zabranjene zakonom, ali nije jasno koliko ljudi putuje u tu zemlju u turističke svrhe, navodi AP.

“Željan da kazni nesalomivi otpor Kube, imperijalizam zabranjuje regularne letove za različite kubanske gradove. Nije im bitno da li utječu na porodične odnose ili skromne novčanike Kubanaca u obje zemlje. Naš odgovor se neće promijeniti”, napisao je na Twitteru kubanski ministar za odnose sa SAD-om Carlos Fernandez de Cossio.

Zabranom nisu obuhvaćeni čarter letovi van Havane, ali su oni skuplji i manje praktični.

Preostala legalna opcija je let za Havanu, a zatim put kopnom, koji može trajati od osam do 12 sati lošim i nesigurnim putevima Kube. (AJB|Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje