Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD u stanju pripravnosti zbog prijetnje Irana u regiji nakon izraelskog napada u Siriji

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države su u stanju visoke pripravnosti i pripremaju se za mogući napad Irana usmjeren na izraelsku ili američku imovinu u regiji kao odgovor na izraelski napad na iransku ambasadu u Siriji, rekao je američki predstavnik u petak.

“Definitivno smo na visokom stepenu opreza”, rekao je predstavnik potvrđujući izvještaj CNN-a u kojem se kaže da bi do napada moglo doći sljedeće sedmice, prenosi Reuters.

Sumnja se da su izraelski ratni avioni bombardovali iransku ambasadu u Damasku u ponedjeljak u udaru koji je ubio iranskog vojnog zapovjednika i označio veliku eskalaciju u ratu Izraela s njegovim regionalnim protivnicima.

Iranska Islamska revolucionarna garda rekla je da je sedam iranskih vojnih savjetnika poginulo u napadu, uključujući Mohammada Rezu Zahedija, višeg zapovjednika u njihovim snagama Quds, koje su elitne strane špijunaže i paravojne jedinice.

Iran je izjavio da zadržava pravo “odlučnog odgovora”.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je o prijetnji Irana u telefonskom razgovoru u četvrtak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

“Naši timovi od tada su u redovnom i kontinuiranom kontaktu. Sjedinjene Države u potpunosti podupiru obranu Izraela od prijetnji iz Irana”, rekao je visoki predstavnik Bidenove administracije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje