Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD u stanju povišene pripravnosti nakon izraelskog napada na iransku ambasadu u Siriji

Preuzmite sliku

Sjedinjene Države u stanju su povišene pripravnosti i spremaju se za mogući napad Irana na izraelsku ili američku imovinu u regiji kao odgovor na izraelski napad na iransku ambasadu u Siriji, saopćio je američki dužnosnik.

“Definitivno smo u visokom stanju budnosti”, izjavio je zvaničnik potvrđujući izvještaj CNN-a koji navodi da bi napad mogao uslijediti iduće sedmice.

Napad izraelskih ratnih aviona za koje se sumnja da su bombardovali iransku ambasadu u Damasku u ponedjeljak, u kome je ubijen iranski vojni komandant, označio je veliku eskalaciju u ratu Izraela s njegovim regionalnim protivnicima.

Iranska Islamska revolucionarna garda saopćila je da je sedam iranskih vojnih savjetnika poginulo u napadu, uključujući Mohammada Rezu Zahedija, višeg komandanta u njenim snagama Quds, koje su elitna i paravojna snaga zadužena za stranu špijunažu.

Iran je saopćio da zadržava pravo “odlučnog odgovora”.

Američki predsjednik Joe Biden diskutovao je o prijetnjama iz Irana u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u četvrtak.

“Naši timovi su od tada u redovnom i kontinuiranom kontaktu. Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju odbranu Izraela od prijetnji iz Irana – izjavio je visoki zvaničnik Bidenove administracije”, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,