Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD se priprema za nuklearni napad: Plakati upozorenja na ulicama

Preuzmite sliku

“Prvi put od Kubanske krize, suočavamo se s direktnom prijetnjom upotrebe nuklearnog oružja”, rekao je i Biden prošle sedmice.

Prijetnja nuklearnim armagedonom koja se posljednjih mjeseci intenzivno amplificira od strane Putina kristalizira se i u praktične politike američke vlade koja je nedavno najavila i kupnju joda – u ogromnim količinama, piše Jutarnji list.

Jod se, naime, koristi u hitnim slučajevima kako bi se ublažili simptomi radijacije pri nuklearnom udaru. Bidenova administracija Putinove prijetnje shvaća vrlo ozbiljno pa je Ministarstvo zdravstva najavilo da će potrošiti i 290 miliona dolara na lijek protiv zračenja pod nazivom Nplate, koji planiraju dodati zalihama za “nuklearne hitne slučajeve”.

Nplate, poznat i kao romiplostim, koristi se kao tretman za one koji su akutno izloženi zračenju. Ovaj potez najjače svjetske sile dovoljan je razlog za uzbunu. U augustu je i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres odaslao jezivo upozorenje da je svijet “jednu krivu računicu” udaljen od općeg nuklearnog uništenja. Dužnosnici američkog Ministarstva zdravstva za Reuters izjavljuju da je kupnja Nplatea dio stalnih napora da se zemlja pripremi za širok raspon prijetnji, uključujući i eventualni nuklearni napad.

“Prvi put od Kubanske krize, suočavamo se s izravnom prijetnjom upotrebe nuklearnog oružja”, rekao je i Biden prošle sedmice. Sve ovo upućuje na činjenicu da je počela jasna kampanja slanja poruka kako bi se američka javnost informirala o potencijalnoj opasnosti nuklearnog napada, kao i o tome što učiniti u slučaju najgoreg scenarija.

U septembru su se u američkim vozovima i podzemnim stanicama počeli pojavljivati plakati koji objašnjavaju građanima što učiniti u slučaju “radijacijske hitnosti”. Građane se upućuje da se u slučaju napada sklone u podrum, da ne izlaze po obavijesti nego da se informiraju putem radija, TV-a, računara ili mobilnog uređaja. “Vrlo optimistično!”, ironičan je jedan Twitter korisnik.

Ovo su upute standardne procedure, a nedavno ih se perpetuiralo i kada je Uprava za hitne slučajeve grada New Yorka pustila javnu objavu na istu temu. Prema informacijama koje se nalaze na plakatima u američkim metroima, ovu konkretnu poruku izdalo je Ministarstvo domovinske sigurnosti. Dok svijetu prijeti opasnost od nuklearnog napada, praktične politike Bidenove administracije nisu naročito utješne.

Analitičari tvrde da su Putinove prijetnje dio ratne strategije straha, čiji je krajnji cilj odvratiti Zapad od pomoći Ukrajini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,