Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD šalje dodatnih 3.000 vojnika i vojnu opremu u Sudijsku Arabiju

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države (SAD) šalju veliki broj dodatnih vojnih snaga u Saudijsku Arabiju.

– SAD je najavila slanje 3.000 vojnika u Saudijsku Arabiju kao i vojnu opremu – navodi se u saopćenju Pentagona, prenosi agencija Anadolija.

Ministar odbrane Mark Esper je odobrio takav potez nakon zahtjeva Centralnog zapovjedništva SAD-a.

Oprema uključuje dvije borbene eskadrile, jedno Zračno ekspedicijsko krilo (AEW), dvije Patriot baterije i jedan terminalni sistem za visoku nadmorsku zaštitu (THAAD).

– Prema tome, ovo predstavlja dodatnih 3.000 snaga koje su odobrene u posljednjih mjesec dana – kazao je Jonathan Hoffman, glasnogovornik Pentagona.

U saopćenju se dodaje da je Esper obavijestio saudijskog prestolonasljednika Muhammada bin Salmana o dodatnom raspoređivanju trupa radi “osiguranja i poboljšanja odbrane Saudijske Arabije”.

– Ministarstvo odbrane je od maja povećalo broj trupa za oko 14.000 na područje odgovornosti američke Centralne komande, što predstavlja ulaganje u regionalnu sigurnost – dodaje se u saopćenju.

Pentagon je također saopćio da Washington ne izaziva sukob s Iranom, ali je spreman odgovoriti na svaku krizu te braniti američke snage i interese u regiji. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje