Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD odobrio Indiji prodaju dronova i druge opreme u vrijednosti od četiri milijarde dolara

Preuzmite sliku

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena je u četvrtak odobrila prodaju bespilotnih letjelica i vojne opreme Indiji u vrijednosti od skoro četiri milijarde dolara koje bi trebalo da se koriste za poboljšanje njene pomorske sigurnosti i nadzora, prenosi Anadolu.

Odobrenje dolazi u trenutku kada Washington očekuje od New Delhija da poveća svoju suradnju s američkom indo-pacifičkom strategijom, koja je u velikoj mjeri fokusirana na suprotstavljanje kineskom utjecaju u regiji.

State Department je obavijestio Kongres o prodaji vrijednoj 3,99 milijardi dolara koja će uključivati 31 bespilotnu letjelicu Sky Guardian, 170 projektila Hellfire, 310 bombi malog prečnika i prateći materijal za podršku.

“Ova predložena prodaja podržaće ciljeve vanjske politike i nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država pomažući u jačanju američko-indijskih strateških odnosa i poboljšanju sigurnosti glavnog odbrambenog partnera koji nastavlja biti važna snaga za političku stabilnost, mir, i ekonomski napredak u regionu Indo-Pacifika i Južne Azije”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, to će “poboljšati sposobnost Indije da se suoči sa sadašnjim i budućim prijetnjama tako što će omogućiti bespilotne nadzorne i izviđačke patrole u morskim operacijama.” (Foto: ga-asi)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje