Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD i Japan jačaju saradnju u razvoju čipova

Preuzmite sliku

Dvije su zemlje pristale na jačanje saradnje između vlastitih centara za istraživanje i razvoj dok planiraju buduću tehnološku saradnju.

Sjedinjene Američke Države i Japan će produbiti saradnju u istraživanju i razvoju naprednih čipova i drugih tehnologija, objavile su obje zemlje.

Objava je najnoviji znak jačanja veza između dviju saveznica na području kompjuterske industrije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Odluka, koja također uključuje saradnju na području kvantnog računarstva i rasprave o umjetnoj inteligenciji, najavljena je u vrijeme kada Washington i Tokio smanjuju izloženost Kini i sarađuju kako bi proširili proizvodnju čipova te osigurali napredne kompenente potrebne za ekonomski rast.

Izgradnja vlastitih centara

SAD, Japan i druge zemlje članice grupe G7 prošle sedmice su pristali na “smanjivanje rizika”, ali ne i udaljavanje od Kine, naglasivši pritom duboku zabrinutost među naprednijim demokratijama zbog rastuće kineske tehnološke moći i njene uloge u tehnološkim lancima snabdijevanja.

Dvije su zemlje u zajedničkom saopćenju pristale na jačanje saradnje između vlastitih centara za istraživanje i razvoj dok planiraju buduću tehnološku saradnju.

Pristale su sarađivati kako bi “identificirali i razriješili geografsku koncentraciju proizvodnje koja potkopava otpornost lanca snabdijevanja poluvodiča”.

Također su se obavezale jačati lance snabdijevanja tako što će sarađivati sa zemljama u razvoju. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,