Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD i Filipini započinju najveće vojne vježbe u decenijama, razljutit će Kinu

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države i Filipini danas započinju svoje najveće vojne vježbe u decenijama.

Vježbe će uključivati bojevo gađanje i raketni napad za potapanje broda u vodama Južnog kineskog mora i Tajvanskog otoka,  koji će vjerovatno razljutiti Kinu.

Godišnje vježbe dugogodišnjih saveznika pod nazivom Balikatan, što znači “rame uz rame”, trajat će do 28. aprila i u njima će učestvovati više od 17.600 vojnika.

Bit će to najnoviji prikaz američke vatrene moći u Aziji, gdje je Washington više puta upozorio Kinu zbog njezinih sve agresivnijih akcija u spornom morskom kanalu i protiv Tajvana.

Bidenova administracija jača niz savezništava u Indo-Pacifiku kako bi se bolje suprotstavila Kini, uključujući mogući sukob oko Tajvana.

To je također u skladu sa planom Filipina pod vodstvom predsjednika Ferdinanda Marcosa Jr. da odbrane svoje teritorijalne interese u Južnom kineskom moru jačanjem zajedničkih vojnih vježbi sa SAD-om i dopuštanjem američkim snagama da ostanu u više filipinskih vojnih kampova prema odbrambenom paktu iz 2014. godine.

Oko 12.200 američkih vojnika, 5.400 pripadnika filipinskih snaga i 111 australskih kolega učestvuje u vježbama, najvećim u tri decenije od kako postoje vježbe Balikatan.

Prema američkim i filipinskim vojnim dužnosnicima, u vježbama će biti prikazani američki ratni brodovi, borbeni avioni kao i projektili Patriot, raketni bacači HIMARS i protutenkovski raketni sistem Javelin.

“Nikoga ne provociramo jednostavnom vježbom”, rekao je novinarima prije početka manevara pukovnik Michael Logico, filipinski glasnogovornik Balikatana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje