Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD dodao još jedno ime na crnu listu: Odgovoran je za smrt 17 Amerikanaca

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države su u srijedu uvrstile čelnika palestinskog pokreta Hamasa, Ismaila Haniyeha, na svoju crnu listu terorista, saopćio je američki State Department.

Vođa islamističkog pokreta koji vlada u Pojasu Gaze “prijeti stabilnosti na Bliskom istoku” i “potkopava mirovni proces” s Izraelom, rekao je državni službenik Rex Tillerson, prenosi se u saopćenju.

Hamas je od 1997. na američkoj listi “inostranih terorističkih organizacija”. “Haniyeh je usko povezan s Hamasovim vojnim krilom i zagovara oružanu borbu, pa i protiv civila”, ocjenjuje američka diplomatija.

“Sumnja se da je umiješan u terorističke napade na Izraelce”, a njegov pokret je “odgovoran za smrt 17 Amerikanaca ubijenih u terorističkim napadima”, dodaje State Department.

Hamas je isti dan uzvratio saopćenjem u kojem ističe da američka odluka da stavi Haniyeha na popis terorista neće oslabiti njegovu borbu protiv Izraela.

Ta odluka “kojom se želi činiti pritisak na otpor osuđena je na propast. Ona nas neće odvratiti od daljnjeg pružanja otpora sve dok ne izbacimo okupatora”, ističe Hamas u saopćenju.

State Department je na svoj popis uvrstio i tri grupe: Harakat al-Sabireen, palestinski pokret “aktivan u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali”, koji “podupire Iran”, Liwa al-Thawru, grupu koja se 2016. pojavila u Egiptu i Hasm, još jednu egipatsku organizaciju nastalu 2015. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,