Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruski ratni brodovi stižu na Kubu. Oglasio se Pentagon

Preuzmite sliku

Grupa ruskih ratnih brodova, uključujući podmornicu na nuklearni pogon, posjetit će Kubu sljedeće sedmice kako bi se naglasili “historijske prijateljske odnose”, saopštila je kubanska vlada.

Ruska fregata Gorškov, podmornica na nuklearni pogon Kazan, naftni tanker flote Pašin i spasilački tegljač Nikolaj Čiker posjetit će luku Havana između 12. i 17. juna, saopštile su Kubanske revolucionarne oružane snage. Kuba kaže da nijedan od brodova ne nosi nuklearno oružje i insistira na tome da njihov dolazak ne predstavlja prijetnju regiji.

“Posjeta mornaričkih jedinica iz drugih zemalja historijska su praksa revolucionarne vlade s nacijama koje održavaju odnose prijateljstva i saradnje”, dodaje se u saopštenju. Moskva nije potvrdila informacije koje je iznijela Kuba.

Ovo nije prvi put da su brodovi ruske mornarice poslani na Kubu, ključnog saveznika bivšeg Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata koji je nakratko držao nuklearne projektile po nalogu Moskve tokkom Kubanske krize 1962. godine.

Kubanska objava dolazi nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden dao Ukrajini dopuštenje za izvođenje ograničenih napada američkim streljivom unutar ruskog teritorija. Kao odgovor, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je “dopremanje oružja u zonu sukoba loš potez Zapada”.

“Na kraju, ako vidimo da su te zemlje uključene u rat protiv nas, a ono što rade čini ih direktno uključenim u rat protiv Ruske Federacije, zadržavamo pravo postupiti na isti način”, rekao je Putin u srijedu.

“Nema direktne prijetnje”

Očekuje se da će ruska vojska povećati svoje pomorske i zračne aktivnosti u blizini Sjedinjenih Država ovog ljeta.

“Rusija će vjerovatno poslati borbene mornaričke brodove na Karibe, s potencijalnim pristajanjem u luku na Kubi i vjerovatno u Venezueli”, rekao je u četvrtak glasnogovornik Pentagona, bojnik Charlie Dietz. “Također se očekuju raspoređivanje ili letovi zrakoplova u regiji. Ova raspoređivanja dio su rutinskih pomorskih operacija Rusije i ne predstavljaju direktnu  prijetnju Sjedinjenim Državama.”

Uz ruske brodove ovog će ljeta biti i jedna od podmornica klase Severodvinsk II ruske mornarice, rekao je Dietz. Kuba je ugostila ruske brodove svake godine između 2013. i 2020., rekao je Dietz, dodajući da vježbe “nameću značajan trošak ruskoj mornarici, koja se suočava s izazovima u održavanju spremnosti i provedbi raspoređivanja sa zastarjelom flotom”.

“S obzirom na dugu historiju ruskih posjeta kubanskim lukama, to se smatra rutinskim pomorskim posjetama, posebno u kontekstu povećane potpore SAD-a Ukrajini i NATO-ovim vježbama”, rekao je Dietz.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,