Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusiju optužili da je ukrala formulu Astra Zenece da napravi Sputnjik V

Preuzmite sliku

Rusija je optužena da je uz pomoć svog špijuna u Velikoj Britaniji ukrala formulu vakcine Oxford/AstraZeneca kako bi Moskva mogla da napravi izuzetno sličnu vakcinu Sputnjik V i da pobijedi u trci za pravljenje prve svjetske antikovid vakcine, prenio je “Daily Mail”.

Bezbjednosni izvori imaju dokaz da je “krtica” iz Moskve u Engleskoj bila u mogućnosti da fizički ukrade tajnu formulu, ali nije jasno da li se radi o dokumentu iz farmaceutskog giganta, ili o bočici koja je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje za dalje analize, dodaje se u tekstu britanskog lista.

Ministar policije Velike Britanije Damian Hinds rekao je danas da ne može da komentariše slučaj, ali nije negirao mogućnost krađe, već je rekao da je “pošteno pretpostaviti da postoje određene strane zemlje koje bi voljele da se domognu povjerljivih informacija, uključujući i komercijalnih i naučnih tajni i intelektualnog vlasništva”.

Agenti službe MI5 su već rekli da su ruski hakeri pokrenuli nekoliko sajbernapada na univerzitet Oxford, počev od marta 2020. godine, otprilike u vrijeme kada su britanski naučinici saopštili da su počeli da razvijaju vakcinu.

Kasnije se saznalo da sputnjik V radi na isti način kao britanska vakcina.

Obje su vektorske vakcine, koje sadrže oslabljenu verziju drugog bezopasnog živog virusa koji u sebi nosi genetski materijal novog virusa korona (virusni vektor).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,