Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija: Sukob Izraela i Hamasa je velika opasnost, izuzetno smo zabrinuti

Preuzmite sliku

Rusija je u ponedjeljak saopštila da sukob između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze predstavlja “veliku opasnost za region”, javlja Anadolu.

“Smatramo da je neophodno što prije ovu situaciju dovesti u miroljubivi smjer, jer nastavak takvog nasilja, naravno, prijeti daljom eskalacijom i rastom ovog sukoba. Ovo je velika opasnost za region, tako da smo izuzetno zabrinuti”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Moskva sa “velikom zabrinutošću” posmatra šta se dešava oko Izraela i na Bliskom istoku, rekao je Peskov, upozoravajući da trenutna situacija ima potencijal da se proširi. On je dodao da raspored ruskog predsjednika Vladimira Putina trenutno ne uključuje kontakte sa rukovodstvima u Izraelu i Palestini, ali da se takvi kontakti mogu brzo dogovoriti ako je potrebno.

Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Qassam, u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatnu operaciju nazvanu “Aqsa Flood”. Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopštila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i povećano nasilje među naseljenicima.

Izraelska vojska je saopštila i da je od 7. oktobra iz Gaze u Izrael infiltrirano između 800 i 1.000 naoružanih palestinskih boraca i da su ušli u više od 80 tačaka sa granice i ušli u 20 naseljenih mjesta i 11 vojnih baza.

Najmanje 700 Izraelaca, uključujući 73 izraelska vojnika, ubijeno je, a više od 2.300 ranjeno u napadima, saopštilo je izraelsko Ministarstvo zdravlja.

Izrael je uzvratio, serijom zračnih napada na Pojas Gaze, ubivši najmanje 493 Palestinca i ranivši najmanje 3.751 drugih.

Uporedo s tim, palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su izraelske snage “intenzivirale agresiju“ na Gazu sa stotinama izvedenih napada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,