Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija prekida isporuku električne energije Finskoj

Preuzmite sliku

Rusija sutra prekida električne energije Finskoj, objavio je dobavljač RAO Nordic, usred rastućih napetosti oko nastojanja Helsinkija da se pridruži NATO-u.

 RAO Nordic, podružnica ruskog državnog energetskog holdinga Inter RAO, u saopštenju kaže da je “prisiljena obustaviti uvoz električne energije” od 14. maja.

“Ova situacija je iznimna i dogodila se prvi put u više od 20 godina naše trgovačke historije”, dodaje se u priopćenju.

Finska mrežna kompanija Fingrid saopštila je da će trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije “za sada” biti obustavljena zbog poteškoća u primanju plaćanja za električnu energiju prodatu na tržištu.

Rečeno je da struja iz Rusije čini oko 10% ukupne potrošnje energije u Finskoj. Nedostajući uvoz može se nadomjestiti na tržištu električne energije uvozom više struje iz Švedske, a dijelom i domaćom proizvodnjom.

Finski čelnici jučer su izjavili da zemlja mora podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO savezu “bez odlaganja”. Kao odgovor, Kremlj je rekao da će Rusija “definitivno” vidjeti finsko članstvo kao prijetnju, a rusko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da će Moskva biti “primorana na recipročne korake, vojno-tehničke i druge”. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,