Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruanda: Pronađena masovna grobnica u kojoj bi moglo biti 30.000 tijela

Preuzmite sliku

Brana u dolini za koju vlasti u Ruandi kažu da bi mogla skrivati oko 30.000 tijela, otkrivena je više od četvrt vijeka nakon genocida u kojem je ubijeno najmanje 800.000 etničkih Tutsa i Hutusa koji su ih pokušali zaštititi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Otkriće se naziva najznačajnijim u godini, a 50 tijela do sada je ekshumirano uprkos mjerama u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Ruanda u utorak obilježava 26. godišnjicu genocida, ali zbog mjera u zemlji, obilježavanje će se pratiti putem televizije zbog zabrana okupljanja.

Priča o brani u dolini i tijelima koja su tamo skrivena, pojavila se kako su mnogi osuđeni za genocid pušteni iz zatvora nakon što su izdržali kazne i dali nove informacije o masovnim grobnicama. Ostale informacije došle su od obližnjih stanovnika.

Naphtal Ahishakiye, izvršni sekretar organizacije preživjelih genocida Ibuka, kazao je da se suočavaju sa izazovom jer se u brani nalazi voda.

Vlasti su rekle da je brana iskopana godinama prije genocida kako bi se osigurala voda za uzgoj riže.

Ekshumacija tijela tokom pandemije koronavirusa veoma je izazovna jer se ljudi ne mogu okupiti, rekao je Ahishakiye, i dodao:

“Ali trudimo se kako bismo mrtvima omogućili dostojanstven ukop”.

Stanovnici Ruande su pred očima svjetske javnosti bili suočeni s jednim od najokrutnijih genocida u historiji, a Ujedinjene nacije (UN) su 7. april proglasile “Danom sjećanja na žrtve genocida u Ruandi”.

Dok danas još uvijek traje potraga za pravdom i kažnjavanjem odgovornih za genocid, svjetska javnost i stanovnici Ruande ne zaboravljaju kolonijalnu Belgiju koja je potpaljivala etnički nacionalizam u ovoj zemlji, UN koji nije intervenisao, ali isto tako ne zaboravljaju ni Francusku i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Preživjele žrtve genocida u Ruandi počele su tražiti pravdu na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području Ruande (ICTR), a osim toga su aplicirali i na sudovima u Belgiji i Francuskoj. Na ICTR-u su procesuirane 93 osobe, od kojih je 62 proglašeno krivim. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,