Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Roditelji u ovoj zemlji ostavljaju bebe da spavaju vani: Ne smeta im ni kiša

Preuzmite sliku

Da li biste ostavili svoju bebu da spava vani?

U skandinavskim zemljama to je uobičajena pojava. Roditelji često ulaze u kafiće i uživaju u toplom napitku dok kolica s usnulim bebama ostavljaju vani. Upravo to je scenarij prikazan u viralnom videu jedne mame objavljenom na TikToku. Korisnica @annieineventyrland objasnila je da je uobičajeno da bebe u Danskoj spavaju vani bez obzira na vremenske prilike. To je također preporuka medicinskih sestara i primalja u toj zemlji.

“Kaže se da svježi zrak održava beba zdravima i pomaže im da bolje spavaju. Drijemanje je bebama u kolicima dopušteno po svim vremenskim uslovima“, rekla je.

Većinu vremena dječija kolica su natkrivena, a u njima se nalaze monitori za praćenje kako bi roditelji mogli provjeriti jesu li se djeca probudila.

@annieineventyrland♬ path of the wind ~ my neighbor totoro lofi – Closed on Sunday

“Ovdje se bebe ne otimaju jer niko ne želi biti odgovoran za tuđe dijete. Naš zdravstveni sistem čini sve što može kako bi svima koji žele imati dijete pomogao da to ostvare bez ikakvih dodatnih troškova“, dodala je ova mama četvero djece iz Danske.

Možda se upravo u tome krije tajna sreće. Naime, prema Svjetskom izvještaju o sreći stanovnici te skandinavske zemlje među najsretnijima su na svijetu. Građani općenito imaju puno povjerenja jedni u druge, a stope kriminala su niske.

Iako nema mnogo studija o blagodatima i opasnostima spavanja djece na svježem zraku, roditelji čije bebe često spavaju na otvorenom tvrde da su primijetili pozitivne ishode. Navode da njihova djeca imaju jači imunitet i duže spavaju. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,