Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Razbijena međunarodna mreža pedofila, uhapšeno 19 muškaraca u Australiji

Preuzmite sliku

U Australiji je uhapšeno 19 muškaraca zbog optužbi za zlostavljanje djece nakon što je dojava Federalnog istražnog biroa Sjedinjenih Američkih Država (FBI) otkrila “sofisticiranu” međunarodnu mrežu pedofila.

Šefica australijske federalne policije Helen Snaichder izjavila je da je 13 djece spašeno s mreže koja je navodno koristila šifrovanje i druga sredstva za dijeljenje materijala o eksploataciji djece na dark webu.

“Kriminalci koji koriste šifrovanu i mračnu mrežu predstavljaju izazov za sprovođenje zakona, ali operacija Bakis pokazuje da kada radimo zajedno možemo izvesti navodne počinitelje pred sudove”, rekla je Helen.

Policija je saopštila da je većina osumnjičenih, starosti između 32 i 81 godine, imala karijere koje zahtijevaju tehničko poznavanje računara i interneta. Neki od optuženih su navodno sami proizveli materijal za seksualno zlostavljanje djece.

Australijska policija počela je da istražuje mrežu nakon što su dva agenta FBI-a koji su istraživali zločine seksualnog zlostavljanja djece ubijena 2021. godine.

Specijalni agenti FBI-ja Daniel Alfin i Laura Schwartzenberger ubijeni su dok su izvršavali nalog za pretres stana 55-godišnjeg IT radnika Davida Lee Hubera na Floridi.

Vlasti u SAD-u su do sada u okviru svojih istraga uhapsile 79 i osudile 43 osobe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje