Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rat košta Izrael oko 270 miliona dolara dnevno

Preuzmite sliku

Tekući sukob sa Hamasom koštaće Izrael oko 197 milijardi šekela (oko 53 milijarde dolara) prema prognozi koju je objavila izraelska centralna banka.

Ukupnu sumu čini oko 107 milijardi šekela (28,9 milijardi dolara) troškova odbrane, 22 milijarde šekela (5,94 milijarde dolara) i 25 milijardi šekela (6,75 milijardi dolara) ostalih civilnih troškova.

Uz to, gubitak poreskih prihoda procenjuje se na 35 milijardi šekela (9,45 milijardi dolara), a kamata na državni dug na osam milijardi šekela (2,16 milijardi dolara), prenosi Sinhua.

Prognoza je formulisana pod pretpostavkom da će se direktan uticaj sukoba na izraelsku ekonomiju zadržati do 2024. godine uz slabljenje intenziteta. Prema prognozi, očekuje se da će BDP Izraela porasti za dva posto u tekućoj i narednoj godini, što je smanjenje očekivanja u odnosu na prošlomjesečnu prognozu, prenosi Biznis.rs.

Zbog očekivanih visokih troškova i naglog smanjenja naplate poreza, Banka Izraela predvidjela je da će državni dug porasti sa 60,5 posto BDP-a u 2022. godini na 63 posto u 2023. godini i na 66 posto do kraja iduće godine.

Globalna rejting agencija Moody’s navela je u prošlonedjeljnom izvještaju da rat sa Hamasom košta Izrael najmanje 269 miliona dolara dnevno. Izvještaj agencije zasnovan je na početnoj procjeni izraelskog Ministarstva finansija. Ukupni troškovi rata procjenjeni su na oko 10 posto BDP-a zemlje, navodi Times of Israel.

Agencija Standard & Poor’s saopštila je takođe prošle sedmice da primijećuje da se izraelska ekonomija smanjuje za pet posto u četvrtom kvartalu ove godine. S&P predviđa da će izraelska privreda porasti 1,5 posto u tekućoj godini i za 0,5 procenata u 2024. godini, nakon čega će uslijediti brži rast u 2025. godini od oko pet posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,