Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ramazan u Gazi: Palestinci na ruševinama džamija obavljaju molitve

Preuzmite sliku

Iako je većina džamija u Pojasu Gaze u izraelskim napadima postala neupotrebljiva, Palestinci uprkos svim opasnostima praktično među ruševinama džamija nastavljaju obavljati molitve, javlja Anadolu.

Izraelska vojska ne prestaje s napadima koji traju više od pet mjeseci, a na meti napada našli su se i džamije, crkve, škole, muzeji i drugi historijski objekti.

Više od 500 džamija, koje su bombardovane u napadima izraelske vojske na Gazu od 7. oktobra 2023. godine, pretvoreno je praktično u ruševine.

Uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalaze sinoć su stanovnici Gaze obavili i prvi teravih-namaz u Velikoj džamiji Omeri, koja je u velikoj mjeri uništena u bombardovanju, džamiji Al-Farouk u gradu Rafahu i džamiji Al Abbas u distriktu al-Rimal u centralnom dijelu Gaze.

Molitva na otvorenom

Palestinci na platformama društvenih mreža pozivaju ljude da se sastaju u kampovima za raseljene osobe, javnim mjestima i među ruševinama džamija kako bi obavili molitvu.

Fadi Arif, imam Velike džamije Omeri, čini sve da se u toj džamiji čuje poziv na molitvu (ezan) i da se obavlja zajednička noćna molitva teravih-namazom i druge molitve.

Velika džamija Omeri u Gazi stara je oko 1400 godina, a posebno privlači pažnju arhitektonskom građom iz mamelučkog i osmanskog perioda. Najstarija je džamija u Gazi i treća po veličini u Palestini nakon Al-Akse u Jerusalemu (Al-Quds) i Ahmed el-Jazzar džamije u Acri.

Džamija, koju Palestinci nazivaju “Mala Al-Aksa”, bila je na meti napada izraelske vojske i velikim dijelom je uništena.

Džamija Al-Abbas, jedna od najstarijih u Gazi, također je uništena u napadu izraelskih aviona odmah u prvoj sedmici rata, ali Palestinci i dalje zajedno obavljaju molitve na malom trgu kod džamije.

– Uprkos hladnom vremenu Palestinci ne odustaju od zajedničkih molitvi –

Džamija Al-Farouk u Rafahu, u koji su se Palestinci sklonili, samo je jedna od mnogih džamija koje su bile na meti izraelskih napada. Ostao je samo minaret džamije koja je pretvorena u ruševine.

Međutim, stotine Palestinaca među ruševinama džamije obavljaju molitve uprkos hladnom vremenu i opasnosti od izraelskih napada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,