Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radnik pogledao u cijev pištolja za eksere i slučajno pritisnuo okidač: Doktori se šokirali kad im je došao…

Preuzmite sliku

Hirurzi iz Malezije morali su izvaditi ekser dug tri centimetra iz mozga pacijenta nakon što je slučajno ispalio pištolj za eksere koji ga je pogodio u oko, prenosi Daily Mail.

Detalje neobičnog incidenta doktori su podijelili u medicinskom časopisu Cureus, objašnjavajući da je 30-godišnji muškarac privremeno izgubio vid. Radio je na gradilištu i nije nosio zaštitne naočale dok je koristio pištolj za eksere.

Alat se zaglavio pa je pogledao ravno u cijev pištolja kako bi provjerio u čemu je problem i slučajno povukao okidač. Ekser je promašio njegovu lijevu očnu jabučicu za milimetar, ali istovremeno pogodio u prednji dio mozga i slomio očnu duplju.

 • Po dolasku u bolnicu Sultanah Bahiyah u Alor Setaru, imao je opsežno krvarenje u prednjoj očnoj komori. Liječnici su uspjeli operacijom u potpunosti ukloniti čavao, naglašavajući da je imao sreće što nije došlo do oštećenja živaca ili gubitka oka.

  Pacijent je odmah dobio injekciju tetanusa, antibiotike i ostale potrebne lijekove. Rendgen i CT skeniranje njegove lubanje pokazali su da je čavao probio frontalni režanj mozga – područje vitalno za kretanje i govor. Izazvalo je krvarenje, koje se proširilo na susjedne regije mozga.

  – Dobro se oporavio tokom postoperativnog razdoblja bez neurološkog deficita – naveli su liječnici u medicinskom časopisu Cureus.

  Ozljede koje prodiru u mozak i oko u medicini su poznate kao transorbitalne intrakranijalne prodorne ozljede. Istraživanja su pokazala da takav tip ozljeda može biti smrtonosan u trećini slučajeva, čak i kada je operacija izvedena na vrijeme, što se povećava na 53 posto ako se operacija odgodi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,