Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Putin upozorava na posljedice moguće izraelske kopnene operacije u Gazi

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će civilne žrtve biti apsolutno neprihvatljive u slučaju izraelske kopnene operacije u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Govoreći na sastanku šefova Zajednice nezavisnih država (ZND) u glavnom gradu Kirgistana Bishkeku, Putin je rekao da korišćenje teške vojne opreme u stambenim oblastima nosi značajne rizike za sve uključene strane, ali izvođenje operacije bez nje predstavlja skup izazov.

Ruski lider okrivio je Sjedinjene Američke Države (SAD) za trenutnu eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba, navodeći da je Washington pokušao, uz pomoć određenih mjera ekonomske stimulacije, riješiti politički problem, odnosno stvaranje palestinske države.

“Trenutna eskalacija je direktan rezultat neuspjele američke politike na Bliskom istoku… SAD su pokušale monopolizovati bliskoistočno rješenje, ali nisu bile zabrinute za pronalaženje kompromisa, niti su vodile računa o temeljnim interesima palestinski narod”, naglasio je Putin.

On je rekao da je Washington blokirao rad Bliskoistočnog kvarteta – grupe koju su Rusija, Evropska unija, Ujedinjene nacije i SAD formirale za rješavanje pitanja palestinsko-izraelskog sukoba.

“Sve je to postepeno dovelo do današnjeg zaoštravanja. O tome ćemo razgovarati na neformalnom sastanku”, rekao je on.

Putin je ponovio spremnost Rusije da djeluje kao posrednik u palestinsko-izraelskom rešenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,