Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Putin poručio princu Salmanu: Čekamo vas u Moskvi idući put

Preuzmite sliku

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je planirana posjeta saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana Rusiji promijenjena u posljednjem trenu, što je navelo čelnika Kremlja da posjeti Rijad radi razgovora s čelnikom najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

Misterija okružuje Putinovo na brzinu dogovoreno putovanje na Bliski istok, tokom koga su ga pratili ruski borbeni avioni, i nije odmah bilo jasno zašto je šefu Kremlja toliko bitno da ode na rijetko putovanje van Rusije.

– Čekali smo vas u Moskvi – poručio je Putin prestolonasljedniku, poznatom kao MbS, u Rijadu, smiješeći se.

– Znam da su nas događaji primorali da se ti planovi isprave, ali kao što sam već rekao ništa ne može spriječiti razvoj naših prijateljskih odnosa. Ali sljedeći sastanak trebao bi biti u Moskvi – kazao je Putin saudijskom princu.

Prestolonasljednik je preko ruskog prevodioca kazao da je, naravno, spreman na to.

– Onda smo se dogovorili – rekao je Putin.

MbS je pohvalio zajedničku koordinaciju između dvije zemlje “koja je pomogla u uklanjanju napetosti na Bliskom istoku”, javila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Rekao je da dvije zemlje dijele brojne interese i dodao da rade za dobrobit Rusije, Kraljevine i kompletnog Bliskog istoka i svijeta.

Putinov sastanak s MbS uslijedio je nakon što su cijene nafte pale uprkos obećanju OPEC+, koji okuplja Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznike predvođene Rusijom, da će dodatno smanjiti proizvodnju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je nakon razgovora da će se saradnja nastaviti u okviru OPEC+, ali nije bilo detalja o posjeti.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je pokazalo avion šefa Kremlja Iljušin-96 s borbenim avionima Suhoj-35S na njegovom letu iz Rusije za Ujedinjene Arapske Emirate, Putinovu prvu stanicu na putovanju, prenosi Reuters.​ (Foto: AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,