Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Psi u Južnoj Koreji napokon prestaju biti stoka i postaju kućni ljubimci?

Preuzmite sliku

Južna Koreja usvojila je novi zakon kojim je predviđeno da do 2027. godine bude zabranjeno klanje i prodaja pasa za konzumaciju njihovog mesa.

Prema novom zakonu, biće zabranjeno uzgajanje ili klanje pasa za ishranu, kao i distribucija ili prodaja psećeg mesa. Prekršioce novog zakona čeka zatvorska kazna.

Lica koja zakolju psa suočavaju se sa tri godine zatvora, a za one koji uzgajaju pse za meso ili prodaju mesa najviše dvije godine. Međutim, sama konzumacija psećeg mesa neće biti protivzakonita.

Pseće meso je posljednjih decenija u ovoj zemlji izgubilo na popularnosti i posebno ga izbjegavaju mladi ljudi.

Novi zakon će stupiti na snagu za tri godine, dajući poljoprivrednicima i vlasnicima restorana vremena da pronađu alternativne izvore zaposlenja i prihoda. Oni će morati da podnesu plan za postepeno ukidanje svog poslovanja svojim lokalnim vlastima.

Vlada je obećala da će podržati uzgajivače psećeg mesa, mesare i vlasnike restorana, čija će preduzeća biti primorana da se zatvore, iako detalji o tome kakva će nadoknada biti ponuđena tek treba da se razrade.

Prema statistici Vlade, Južna Koreja je 2023. imala oko 1.600 restorana koji nude pseće meso i 1.150 farmi pasa.

Gulaš od psećeg mesa, poznat kao “bošintang”, među nekim starijim Južnokorejcima smatra se delikatesom, ali meso više nije popularno među mladima, navodi BBC.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje