Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi put u historiji: Umjesto snijega zabilježena kiša na vrhu Grenlanda

Preuzmite sliku

Na najvišoj tački grenlandskog ledenog pokrivača prvi put u historiji je pala kiša, još otkako postoje mjerenja, što je još jedan zabrinjavajući znak globalnog zatopljenja, saopštili su znanstvenici.

Vrh ledenog pokrivača je na 3216 metara nadmorske visine i jedino što tu uobičajeno pada jeste snijeg, piše CNN.

Međutim, 14. augusta temperatura je bila iznad nule punih devet sati što je dovelo do kiše i masovnog topljenja snijega i leda, objavili su iz američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC) u Coloradu.

Temperature na vrhu ledenog pokrivača gotovo nikad nisu iznad nule, ali su zabilježene tri puta za manje od jedne decenije.

“To nikako nije dobar, zdrav znak za ledeni pokrivač”, istakla je je glaciologinja Indrani Das iz Opservatorija Lamont-Doherty pri sveučilištu Columbia.

Ukupno je sedam milijardi tona kiše palo širom Grenlanda u tri dana, od 14. do 16. augusta, što je najviše otkako su 1950. počela mjerenja.

Kiša i visoke temperature izazvale su masovno topljenje leda i snijega, u sedam puta većoj količini nego što je prosječno za sredinu augusta.

Topljenje leda i snijega slijeva se u oceane i uzrokuje porast razine mora. Dosad je topljenje grenlandskog ledenog pokrivača, drugog najvećeg na svijetu nakon Antarktike, uzrokovalo četvrtinu od porasta razine mora zabilježene posljednjih decenija. Očekuje se da će taj udio rasti zbog porasta globalnih temperatura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,