Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prva ruska misija na Mjesec u skoro 50 godina: Letjelica Luna-25 se srušila

Preuzmite sliku

Ruska svemirska letjelica Luna-25 srušila se na Mjesec. Kako je saopćila ruska državna svemirska agencija Roskosmos, komunikacija s letjelicom je bila prekinuta.

Bespilotna letelica je trebalo da izvrši meko slijetanje na južni pol Mjeseca, ali nije uspjela nakon što je naišla na probleme dok se kretala u orbiti prije slijetanja.

To je bila prva ruska misija na Mjesec u gotovo 50 godina.

Roskosmos je prije četiri dana objavio da je svemirska sonda Luna-25 ušla u mjesečevu orbitu u 11:57 sati po moskovskom vremenu, odnosno u 8:57 sati po srednjoevropskom vremenu. Ova ruska svemirska sonda, koja je otprilike veličine manjeg automobila težine oko 1.800 kilograma, lansirana je prošlog petka iz svemirske luke Vostočni.

Planirano je da svemirska letjelica sleti u ponedjeljak kako bi istražila dio Mjeseca za koji naučnici smatraju da bi mogao sadržavati smrznutu vodu i dragocjene materijale.

Nekoliko dana kasnije Roskomos je objavio kratko saopćenje u kojem navodi da je došlo do “abnormalne situacije” te da će slijetanje biti otežano bez dodatnih informacija. Iz izvora bliskih Roskosmosu Telegram kanali i pojedini mediji su saznali da je kontakt sa letjelicom bio izgubljen što je potvrdio i sam Roskosmos nakon što je saopćili da se letjelica Luna-25 srušila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,