Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Protesti u SAD-u protiv sinoćnjih američkih i britanskih napada: “Ruke dalje od Jemena i Gaze”

Preuzmite sliku

Nekoliko desetaka antiratnih aktivista okupilo se u četvrtak navečer na Times Squareu u New Yorku i ispred Bijele kuće protestujući protiv američkih i britanskih napada na vojne ciljeve Huta u Jemenu, tvrdeći da taj korak prijeti da proširi rat u Gazi na regiju Bliskog istoka.

Sjedinjene Države i Britanija izvele su napade iz zraka i s mora kao odgovor na napade Huta na brodove u Crvenom moru, za koje taj pokret tvrdi da su iskazivanje podrške Palestincima pod izraelskom opsadom u Gazi kojom upravlja Hamas.

Demonstranti na Times Squareu uzvikivali su parole kao što su “ruke dalje od Bliskog istoka“, “ruke dalje od Jemena” i “ruke dalje od Gaze“.


U blizini Bijele kuće oni su mahali palestinskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo “Slobodna Palestina” i “Prestanite s bombardovanjem Jemena“.

Zračni udari u Jemenu predstavljaju jednu od najdramatičnijih dosadašnjih demonstracija širenja rata u Gazi otkako je izbio u oktobru, iako su Sjedinjene Države i njihovi saveznici u zajedničkom saopćenju naveli da ne namjerevaju jačati napetosti.

Huti, podržani Iranom, koji kontroliraju veći dio Jemena napadali su komercijalne brodove u Crvenom moru bespilotnim letjelicama i projektilima, prisiljavajući brodare da promijene kurs i krenu dužim rutama.

Sukob u Gazi uslijedio je nakon napada palestinske islamističke grupe Hamas na Izrael 7. oktobra, za koji je Izrael navao da je u njemu ubijeno 1.200 ljudi.

U naknadnom napadu Izraela na Gazu ubijeno je više od 23.000 Palestinaca, oko jedan posto od 2,3 miliona lokalnog stanovništva, navodi ministarstvo zdravlstva Gaze.

Proteste u četvrtak organizirala je, između ostalih, koaliciona grupa Odgovor, akronim za kovanicu “Djeluj sada da zaustaviš rat i okončaš rasizam“.

Grupa smatra da su napadi u Jemenu “velika eskalacija” koja bi mogla dovesti do šireg regionalnog rata, objavila je ona na društvenoj mreži X.

Rat u Gazi doveo je do protesta u mnogim dijelovima Sjedinjenih Država, uključujući one u blizini aerodroma i mostova u New Yorku i Los Angelesu, bdijenja ispred Bijele kuće, i marševa u Washingtonu u blizini američkog Capitola, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,