Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Proizvođači toaletnog papira: ‘Ono sa čime se trenutno suočavamo, do sada nije viđeno’

Preuzmite sliku

Dok se pandemija koronavirusa širi, kućanstva širom svijeta prazne police trgovina, piše CNN Business.

Toaletni papir postao je konačni simbol panične kupnje, nestane u nekoliko sekundi čim se novi paketi postave na police.

Firme koje pomažu u opskrbi ovim svakodnevnim proizvodima od papira zaprepaštene su i pokušavaju se prilagoditi novom ponašanju potrošača, prenosi Tuzlanski.ba.

Oni su suočeni s kompromisima. Mnogi su već radili u svojim proizvodnim pogonima 24/7 prije pandemije. Sada neki ograničavaju svoje objekte na najvažnije radnike i izvođače. Nejasno je, međutim, što će raditi u slučaju da im se ti radnici razbole.

“Ako me pitate zašto svi hvataju toaletni papir, ne mogu to zaista objasniti”, rekao je Tom Sellars, izvršni direktor Sellars Absorbent Materials u Milwaukeeju u Wisconsinu. Njegova je firma prerađivač papira i srodnih proizvoda.

“Nije da ga iznenada koristimo više, ali porast potražnje mogao bi dovesti u pitanje lanac opskrbe”, rekao je.

 • Georgia Pacific, proizvođač toaletnog papira Angel Soft i prekriveni sjevernim papirom, rekao je da su se prošle sedmice neke narudžbe trgovaca gotovo udvostručile. Firma je uspjela otpremiti 20% više od uobičajenog kapaciteta. I iz Američkog udruženja za šume i papir primijetili su da se industrija naporno trudi odgovoriti na nagli skok potražnje.

  Firma za široku potrošnju Kimberly-Clark (KMB), čiji brendovi maloprodajnog toaletnog papira uključuju Scott i Cottonelle, naveli su da poduzimaju korake za ubrzavanje proizvodnje i preraspodjelu zaliha kako bi se zadovoljila trenutna potražnja.

  “Želimo uvjeriti potrošače da dajemo sve od sebe kako bismo osigurali neprekidnu opskrbu proizvodima u trgovinama, te ćemo nastaviti prilagođavati naše planove prema potrebi”, navodi se u izjavi za CNN.

  “Trenutno nam je opskrba tijesna. Imamo preko 200 zaposlenika koji rade 24 sata dnevno. Dakle, nije pitanje više osoblja kako bi povećali proizvodnju, već kako postati još učinkovitiji”, rekao je Tak, suvlasnik firme ST Paper & Tissue.

  Njegova veća briga, međutim, odnosi se na zdravlje njegovih zaposlenika.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje