Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Profitirao 1.8 miliona dolara prisluškujući ženu dok je radila od kuće: Dobio zahtjev za razvod braka

Preuzmite sliku

Tyler Loudon iz Houstona u Teksasu optužen je jer je “iskoristio svoje uvjete rada na daljinu” i profitirao od privatnih informacija povezanih s planovima naftne kompanije BP za kupnju poslovanja trgovačkog centra i stajališta za kamione u Ohiju prošle godine.

SEC tvrdi da je Loudon prisluškivao nekoliko poslovnih poziva supruge dok je radila od kuće i bila udaljena od njega šest metara. Razgovarala je s menadžerom za spajanja i preuzimanja u BP-u, a njezin je suprug nakon prisluškivanja otišao u šoping.

Kupio je više od 46.000 dionica kompanije TravelCentre bez znanja svoje supruge, sedmicama prije nego što je 16. februara 2023. objavljeno da je dogovoren posao s BP-om. Nakon te objave dionice TravelCentres of America skočile su gotovo 71 %. Loudon je zatim prodao sve svoje dionice i ostvario profit od 1.8 miliona dolara.

Loudon je na kraju sve priznao supruzi i tvrdio da je kupio dionice, jer je želio zaraditi dovoljno novca da bi ona mogla manje raditi. Ona je pak prijavila njegove poslove svojim šefovima u BP-u, koji su je kasnije otpustili uprkos tome što nisu imali dokaza da je namjerno dala informacije svom suprugu. Na kraju se iselila iz njihovog doma i podnijela zahtjev za razvod, piše The Guardian.

Loudon nije porekao optužbe iznesene u pritužbi SEC-a te je pristao na djelomičnu presudu, uz sudsku odobrenje. U sklopu tog dogovora neće smjeti raditi na rukovodećim pozicijama u kompanija, a novac koji je zaradio trgovanjem mora vratiti s kamatama te će još morati platiti i dodatnu kaznu koju mu odredi sud.

Osim toga, prijeti mu i kaznena optužnica. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje