Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Princ William upravo pozvao na prekid sukoba u Gazi: “Ubijeno je previše ljudi”

Preuzmite sliku

Britanski princ William danas je pozvao na prekid sukoba u Gazi, kazavši da je tamo ubijeno previše ljudi.

William, 41-godišnji prijestolonasljednik, rekao je to na dan kad je posjetio londonske humanitarne organizacije koje djeluju na Bliskom istoku, a njegov ured saopćilo je kako je svrha tog posjeta staviti naglasak na ljudsku patnju zbog aktuelnog sukoba.

Princ je 2018. postao prvi visoki član britanske kraljevske porodice koji je službeno posjetio Izrael i Palestinu. Iduće sedmice bit će u sinagogi u kojoj će saslušati mlade koji se bore protiv mržnje i antisemitizma.

“Ostajem duboko zabrinut zbog grozne ljudske cijene sukoba na Bliskom istoku od napada Hamasa 7. oktobra. Previše ljudi je ubijeno”, rekao je William.

“Ja, kao i mnogi, želim kraj sukoba što je prije moguće. Postoji iznimna potreba povećanja humanitarne pomoći Gazi”, nastavio je britanski princ.

Njegov otac kralj Charles III. povukao se s javnih dužnosti dok traje liječenje od raka, pa se očekuje da će William preuzeti veću ulogu u kraljevskim obavezama.

Svjetski pozivi za prekidom izraelske ofenzive na Pojas Gaze proteklih sedmica su sve glasniji, u vrijeme dok Izrael priprema kopneni napad i na južni grad Rafah u kojem je smješteno više od milion palestinskih izbjeglica iz drugih dijelova Pojasa.

“Ponekad važnost dugotrajnog mira postane jasna tek kad se suočimo s golemim razmjerima ljudske patnje”, rekao je William. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,