Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Preživljavanje u Idlibu: Zbog ekstremne vrućine stanovnici kampa pate od mnogih bolesti

Preuzmite sliku

Civili koje su režimske snage Bashara al-Assada prisilno raselile u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib bore se za preživljavanje u jeku ekstremnih sezonskih vrućina u svojim improviziranim šatorima.

Bolesti

Temperature zraka u Idlibu tokom dana dostižu 43 stepena Celzijusa, što dodatno otežava život u šatorima u kojima žive uglavnom raseljeni žene i djeca.

Unutar šatora temperatura povremeno raste i do 50 stepeni, što predstavlja veliki rizik po zdravlje civila koji su u tim šatorima zbrinuti.

Doktor Ahmed Hamdam, koji radi u bolnici SAMS u provinciji Idlib, rekao je da su djeca zbog ekstremnih ljetnih vrućina dobila mnoge bolesti, a najčešće trovanje hranom i toplotne udare.

– U šatorima nema aparata kao što su klima-uređaji ili ventilatori. Posebno su bebe ugrožene. One se suočavaju sa bolestima kao što su crijevne infekcije, otežano disanje i tahikardija, kazao je Hamdan.

Hamza Dibo, šef kampa Riyfein u regiji Harbanus na sjeveru Idliba, napomenuo je da je mještanima šatorskih naselja potrebno hitno osigurati elementarne životne uslove.

Jedan od raseljenih smještenih u takve kampove Ibrahim Rahmun rekao je da zbog ekstremne vrućine stanovnici kampa pate od mnogih bolesti kao što su dijareja, upala krajnika, crijevne upale i infekcije.

Opsada

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika. Zbog napada režimskih snaga, iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u proteklih pet godina izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,