Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Preplivala 20 km u hidžabu, vlasti ne priznaju rekord (VIDEO)

hidzab-iranka
Preuzmite sliku

Njen kupaći, koji je težak čitavih šest kilograma, okarakterisan je kao previše provokativan, jer “naglašava ženstvenu figuru”. Vlasti su je takođe kritikovale što pliva u moru, jer je tako “dovela sebe u rizik da pokaže figuru muškarcima.

hidzab-irankaIranka Elham Asgari (32) za devet sati je preplivala 20 kilometara u Kaspijskom moru, noseći specijalni hidžab za vodu i maramu preko glave, koji su joj dodavali šest kilograma tereta. Ipak, vlasti su odbile da priznaju njen rekord, jer smatraju da je bila provokativno obučena.

Elham je dizajnirala specijalni kupaći kostim u stilu hidžaba, kako bi mogla da se okuša u plivanju na duge staze. Ona je u junu zaplivala iz grada Noušehra kroz Kaspijsko more i zaista uspjela da postigne novi rekord, ali iranske vlasti odbijaju da priznaju njen uspjeh.

Njen kupaći, koji je težak čitavih šest kilograma, okarakterisan je kao previše provokativan, jer “naglašava ženstvenu figuru”. Vlasti su je takođe kritikovale što pliva u moru, jer je tako “dovela sebe u rizik da pokaže figuru muškarcima”.

top iran 6

Rekli su mi da ne mogu da priznaju moj uspjeh, čak iako je kupaći u skladu sa islamom. Upozorili su me da su se moje ženstvene crte vidjele dok sam izlazila iz vode“, rekla je plivačica, a prenosi dailymail.

Kako bi dobila javnu podršku, Elham je na You Tube postavila video u kome pliva obučena u isti kostim.

Moj rekord od 20 kilometara je sada talac ljudi koji ne mogu da preplivaju ni 20 metara“, istakla je ona.

Ovo nije prvi put da se plivačica susrela sa isključivom reakcijom vlasti. Tokom prethodnog pokušaja plivanja, presreli su je policijski čamci koji su joj iskasapili noge propelerima. Žene u Iranu smiju da plivaju samo u odvojenim bazenima i da se takmiče na Ženskim islamskim igrama, ali im je zabranjeno da se učestvuju u inostranim šampionatima.

Vlasti se plaše da će priznavanjem mog rekorda odobriti i moj kupaći kostim, i tako omogućiti ženama da plivaju u moru“, rekla je Elham za “Gardijan”. Ona se nada da će u okviru režima predsjednika Hasana Rohanija žene dobiti veću slobodu. (Blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: