Četvrtak, 20. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prebolio koronu, a onda su mu iz bolnice dostavili račun od 1,1 milion dolara: “Osjećam se krivicu što sam preživio”

Preuzmite sliku

Samo za korištenje sobe na intenzivnoj njezi zaračunata mu je cijena od 9.736 dolara dnevno. Proveo je 29 dana na respiratoru, čije dnevno korištenje u toj bolnici iznosi 2.835 dolara

Mnogi su prema ovom naslovu sigurno tačno pogodili da se radi o slučaju iz Amerike. Američki mediji ovih dana pišu o Michaelu Floru (70) iz Seattlea koji je jedva preživio COVID-19, a potom se šokirao dobivši račun iz bolnice od čak 1,1 miliona dolara! Tačnije 1,122,501.04 dolara.

Bolnica Swedish Issaquah detaljno mu je na 181 stranicu ispisala sve usluge i potrepštine koje su korištene u dva mjeseca koliko je tamo proveo, piše Seattle Times. Samo za korištenje sobe na intenzivnoj njezi zaračunata mu je cijena od 9.736 dolara dnevno, a za pripremanje i izolaciju te posebne prostorije u kojoj je proveo 42 dana izdana mu je stavka u cijeni od gotovo pola miliona dolara (408.912 USD). Proveo je 29 dana na respiratoru, čije dnevno korištenje u toj bolnici iznosi 2.835 dolara. Četvrtina od cijela računa otišla je na lijekove…

Američko zdravstvo jedna je od kontroverznih tema i u SAD, ali i širom svijeta jer mnogi sa zebnjom prate goleme račune koje ponekad prate posjete tamošnjim bolnicama. Čak i za samo pozivanje hitne pomoći možete dobiti visoki račun…

Michael Flor priznaje da se šokirao kada mu je stigao podeblji račun s vrtoglavom cifrom. Mediji su prenosili kako je ranije dok je još bio u bolnici i nije se znalo hoće li se izvući svojoj supruzi poručio: “Moraš me izvući odavde, ne možemo se ovo priuštiti…”

Srećom po Flora i njegovu porodicu, a i slične slučajeve u Americi, Flor ipak neće morati platiti račun od 1,1 milion dolara. Naime, on ima osiguranje preko Medicarea pa neće trebati platiti većinu računa. Zapravo, zbog odluke Kongresa i ubrizgavanja paketa od 100 milijardi dolara za bolničke troškove tokom pandemija koronavirusa, njegove troškove će pokriti država.

Na kraju svega Michael Flor nije osjetio samo olakšanje, nego i – krivicu.

“Osjećam se krivicu što sam preživio. Zašto ja? Kako sam ja to zaslužio da se za moj život potroši više od milion dolara. Kad gledam na taj nevjerovatni trošak definitivno se to sve dodaje da se osjećam krivim. Naravno da ću reći da je taj novac dobro utrošen, ali isto tako znam da možda samo ja tako mislim”.

U međuvremenu su osiguravajuće kuće u Americi procijenile da 100 milijardi dolara koje je Kongres pripremio za ovakve slučajeve ipak neće biti dovoljno. Procjenjuju da će troškovi za liječenje COVID-19 u Americi biti veći od 500 milijardi dolara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,