Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pratite uživo: Počeo titanski poduhvat izvlačenja Costa Concordije (LIVESTREAM)

kostakonrdia4
Preuzmite sliku

Operacija uspravljanja kruzera Costa Concordia, koja je trebala početi u 6 sati, počela je s tri sata zakašnjenja zbog oluje koja je tokom noći zahvatila područje otoka Giglija

kostakonrdia4

Operacija uspravljanja kruzera Costa Concordije počela je u ponedjeljak prijepodne s tri sata zakašnjenja zbog oluje koje je tokom noći zahvatila područje otoka Giglija, prenose novinske agencije.

‘Sve provjere su završene i operacija je pokrenuta’, rekao je novinarima drugi čovjek lokalne civilne zaštite Fabrizio Curcio, prenosi agencija AFP. Operacija je odgođena za tri sata zbog nevremena koje je tokom noći pogodilo to područje uz toskansku obalu.

Zadnji trajekt krenuo je s otoka Giglija prema talijanskom kopnu oko 6 sati kako bi operacija uspravljanja broda mogla početi. Pomorski promet uz otok bit će zabranjen sve do kraja operacije za koju se procjenjuje da bi mogla trajati 10 do 12 sati.

Dvadeset mjeseci nakon nesreće broda, u kojoj je poginulo 30 osoba a dvije se smatraju nestalima, talijanske vlasti dale su u nedjelju zeleno svjetlo za operaciju uspravljanja broda.

kostakonrdi5

Olupina teška 114.500 tona i duga poput tri fudbalska igrališta leži nagnuta u moru kod otočića Giglija otkako se 13. januara 2012. nasukala na stijene i djelomično potonula u trenutku dok je na brodu bilo 4.229 putnika.

Vlasti su objavile da će operacija stajati 600 miliona eura i pretpostavlja se da se radi o najskupljem izvlačenju brodske olupine u povijesti.

Uz pomoć cementnih vreća i za tu prigodu posebno izrađene metalne platforme, radnici su ranije uspjeli stabilizovali zahrđali brod koji je svakoga trenutka mogao s podvodne stijene skliznuti u dublje vode.

Plan je uspraviti olupinu pomoću čeličnih užadi i hidrauličnih dizalica, što je vrlo složena i osjetljiva operacija imajući na umu da je trup broda teško oštećen 20 mjeseci nakon havarije.

kostakonrdia3

Ako se sve bude odvijalo prema planu i vrijeme ostane povoljno, brod će se uz pomoć jakih sajli najprije zarotirati, a potom će ga se povlačenjem ispod i iznad olupine lagano staviti u uspravan položaj.

Uspravljena Costa Concordia će se zatim stabilizovati prije nego što se otegli u rezalište i pretvori u staro željezo, što se predviđa tek za nekoliko mjeseci. ( Dnevnik.hr / Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: