Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posljednja bolnica u funkciji u sjevernoj Gazi: Potpuna obustava medicinskih usluga

Preuzmite sliku

Bolnica Al-Awda u gradu Jabalia, na sjeveru Gaze, najavila je potpunu obustavu svih svojih medicinskih usluga zbog velike nestašice goriva i medicinskih zaliha, prenosi Al Jazeera.

Direktor odjela za praćenje i evaluaciju u bolnici, dr. Muhammad Salha, upozorio je u izjavi za medije da razvoj situacije dovodi do “potpunog uskraćivanja osnovnih zdravstvenih usluga za građane, posebno u svjetlu prestanka pružanja usluga svih bolnica na sjeveru”.

On je uputio hitan apel na sve međunarodne, humanitarne organizacije, te organizacije za ljudska prava, da izvrše pritisak na Izrael da opskrbi bolnicu lijekovima, potrošnim materijalom, medicinskim materijalom i gorivom.

Izraelske snage opsjedale su bolnicu al-Awda 18 dana, uzrokujući teška oštećenja na gornjim spratovima zgrade, uz uništavanje brojnih kola hitne pomoći, navodi se u izvještaju.

U međuvremenu je Al Jazeera također javila da je požar izbio u jednoj od zgrada medicinskog kompleksa Nasser u Khan Younisu nakon što su izraelske artiljerijske granate pogodile lokaciju u južnom gradu.

Na snimku koji je potvrdila Al Jazeerina jedinica za provjeru vidi se kako plamen guta dijelove bolnice dok ljudi pokušavaju da ga ugase:

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje