Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posada svemirske misije Ax-3 ušla u Međunarodnu svemirsku stanicu

Preuzmite sliku

Nakon što se svemirska letjelica SpaceX-a s četiri astronauta, među kojima i turski svemirski putnik Alper Gezeravci, spojila sa Međunarodnom svemirskom stanicom, članovi posade su izašli iz kapsule i ušli u stanicu, javlja Anadolu.

Axiom Space uživo je prenosio doček tima Ax-3 od strane Ekspedicije 70, koja je trenutno na MSSu. Time je operacija puta tima Ax-3 ka svemirskoj stanici uspješno završila.

Nakon otprilike 36 sati svemirskog putovanja, tim Ax-3, uključujući turskog svemirskog putnika Gezeravcija, stigao je do MSS-a u 11.42 po centralnoevropskom vremenu.

  • Gezeravci i tri člana posade iz Španije, Italije i Švedske izvest će više od 30 naučnih eksperimenata i demonstracija na MSS-u u sklopu misije Ax-3. Gezeravci je prvi turski svemirski putnik i provest će 13 naučnih istraživanja tokom 14-dnevnog boravka na MSS-u.

    Misiju Ax-3 predvodi Michael Lopez-Alegria, predstavnik SAD-a i Španije, dok posadu također čine Walter Villadei kao pilot iz italijanskih zračnih snaga i Marcus Wandt iz Švedske, predstavnik Evropske svemirske agencije.

    Polijetanje je prvotno bilo planirano za 9. januara, ali je dva puta odgođeno za 17. januar, a zatim za 18. januar.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,