Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pored Zemlje će u nedjelju projuriti najveći asteroid ove godine

Preuzmite sliku

Najveći asteroid koji će proći pored Zemlje ove godine najbliže će joj prići u nedjelju, no naučnici su rekli da ne treba paničariti jer ne predstavlja prijetnju planetu.

Divovski svemirski kamen kojeg naučnici zovu 2001 F032 ima promjer nekoliko stotina metara te će Zemlji prići na udaljenosti od oko 2 miliona kilometara, rekla je američka svemirska agencija NASA.

Udaljenost je više nego pet puta od udaljenosti od Zemlje do Mjeseca.

“Stabilan je, nije na riskantnoj putanji”, rekao je Detlef Koschny, stručnjak za asteroide u Evropskoj svemirskoj agenciji, dodavši da će nebeski objekat moći vidjeti astronomi amateri s valjanom opremom.

“Precizno znamo orbitalni put 2001 F032 oko Sunca, otkad je otkriven prije 20 godina te ga otad pratimo”, rekao je Paul Chodas, direktor Centra za proučavanje objekata bliskih Zemlji.

Ovaj asteroid, koji orbitira oko Sunca svakih 810 dana, proletjet će pored Zemlje brzinom od oko 124.000 kilometara na sat.

Nakon bezopasnog posjeta u nedjelju, 2001 F032 će nastaviti sa svojim samotnim putovanjem, ne približavajući se Zemlji ponovno do 2052. godine, rekla je NASA.

Naučnici planiraju let kako bi pobliže istražili asteroid. “Ne znamo puno o njemu”, rekao je Koschny.

Rekao je da bi pobliži pogled na 2001 F032 pomogao astronomima koji rade na projektima koji se bave skretanjem asteroida.

Asteroid veličine 2001 F032 mogao bi uništiti cijelu državu, tamo gdje bi pao, rekao je Koschny. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,