Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Policija ga kaznila jer je stajao uz cestu i upozoravao vozače na radar

Preuzmite sliku

Muškarac je tužio policiju nakon što su prekinuli njegov pokušaj da upozori vozače na kameru za nadzor brzine, a sudac je presudio u njegovu korist uz obrazloženje da su mu povrijeđena ustavna prava.

Policija američke savezne države Delaware mora isplatiti 50.000 dolara muškarcu kojeg su prekinuli u pokušaju da vozače upozori na kameru za nadzor brzine. Naime, sud je donio odluku da su mu time povrijeđena ustavna prava.

Jonathanu Guessfordu (54), piše CBS, su prišli policajci dok je stajao uz rub ceste s kartonskim znakom na kojem je pisalo “radar ispred”. Znak su mu istrgnuli iz ruke uz obrazloženje da njegovo ponašanje nije zaštićeno slobodom govora koju garantuje američki ustav, a sve je snimljeno policijskom kamerom.

Guessford se zatim udaljio od policajaca te im je pokazao srednji prst, što je njih potaknulo da ga počnu loviti, navodno dosežući brzinu od 160 km/h na cesti s ograničenjem od 90 km/h.

Zatim su mu prijetili će ga uhapsili zaplijeniti mu vozilo i pozvati socijalnu službu da pokupi njegovog sina, ali je na kraju samo dobio kaznu zbog nepropisnog davanja znaka rukom. Međutim, na videu razgovora između policajaca priznaju da pokazivanje srednjeg prsta nije kažnjivo i da ta kazna neće proći na sudu.

Zbog incidenta je pokrenuta interna istraga, a neki su policajci disciplinski kažnjeni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,