Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Policajac u SAD-u ubio čovjeka u invalidskim kolicima

Preuzmite sliku

Policajac iz američkog grada Tucsona u Arizoni ubio je muškarca u invalidskim kolicima, tako što je ispalio devet hitaca ka njemu, a policijska uprava mu je spremila otkaz.

Policajac iz američkog grada Tucsona u Arizoni ubio je muškarca u invalidskim kolicima, tako što je ispalio devet hitaca ka njemu, a policijska uprava mu je spremila otkaz.

U ponedjeljak uvečer Richard Lee Richards (61) je bio u njegovim motoriziranim invalidskim kolicima i išao je ka ulazu supermarketa Lowe's u Tucsonu, kada se policajac pojavio iza njega sa repetiranim pištoljem, prenosi Tanjug.

Nekoliko trenutaka kasnije, zaposleni u Walmartu, koji dijeli prostor sa Lowe'som, upozorio je policajca da je video Richardsa da je otišao sa kutijom alata, ali da je nije platio, navela je policija, a prenio Washington Post.

Zaposleni i policajac Ryan Remington pratili su Richardsa kroz parking ka Lowe'su.

U jednom trenutku Richards je zamahnuo nožem ka zaposlenom, dodaju iz policije.

“Ne ulazite u prodavnicu, gospodine”, vikao je Remington, dok se Richards kretao ka ulasku u Lows, a u tom trenutku je na mjesto stigla policajka Stephanie Taylor sa izvađenim pištoljem.

Pucanje u leđa

U tom trenutku, na snimku djeluje da je bilo bez upozorenja, Remington je prišao s leđa Richardsu i ispalio devet metaka u žrtvu sa male udaljenosti.

Richards je pogođen sa strane i u leđa, a proglašen je mrtvim na licu mjesta, dodaje policija.

U utorak je šef policije Tucsona Chris Magnus rekao novinarima da je policijska uprava pokrenula postupak za otkaz Remingtonu, dodavši da tužilaštvo ispituje incident.

“Da budem jasan, duboko sam zabrinut zbog akcija policajca Remingtona. Njegova upotreba smrtonosne sile u ovom slučaju je očigledno kršenje zakona i direktno se kosi sa više aspekata našeg treninga o korištenju oružja”, kazao je Magnus.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje